Handwerk

Binnen dit project nodigt het museum ontwerpers en vakopleidingen uit om aan de slag te gaan met ambachtelijke technieken. De meest gespecialiseerde ambachtslieden dragen zorg voor de kennisoverdracht om zo een nieuwe generatie te inspireren tot hedendaagse toepassingsmogelijkheden.

In het eerste deel van het meerjarige project staat de vouw- en plooitechniek uit de Zeeuwse streekdracht centraal. Deze specifieke toepassing wordt met uitsterven bedreigd nu de kleding niet meer wordt gedragen. De overdracht van moeder op dochter is vrijwel verdwenen maar het Zeeuws Museum pakt dit nu op in HANDWERK.
De Middelburgse mevrouw Vos (91 jaar) is, als een van de laatste draagsters van de Walcherse streekdracht, een meester in het stijven en plooien van mutsen en jakken. Nog net op tijd leert zij, samen met mutsenmaker Jankees Goud uit Yerseke, modeontwerper Antoine Peters en de studenten van Meesteropleiding Coupeur de fijne kneepjes van het vak. Met de nieuw verworven kennis gaan zij op zoek naar een eigentijdse invulling. Antoine Peters ontwerpt binnen HANDWERK een nieuw product, dat in juni 2015 wordt gepresenteerd. Vanaf die tijd komt er een tweede ambacht centraal te staan met een andere ontwerper en opleiding in de hoofdrol.

Het leer- en ontwikkelingsproces binnen HANDWERK is nauwgezet te volgen, zowel in het museum als online. De Mode- en streekdrachtenzalen staan volledig in het teken van HANDWERK. De ingenieuze vouw- en plooitechniek zijn van dichtbij te bekijken in een rijke presentatie van mutsen, jakken en andere streekdracht gecombineerd met mode uit dezelfde tijd.

Urbi et Orbi, bekend van het filmische decor bij het televisieprogramma Zomergasten, maken voor HANDWERK een film waarin het leer- en werkproces van Antoine Peters en de Meesteropleiding Coupeur te volgen is.

De speciale HANDWERKPLAATS stimuleert de bezoeker zelf aan de slag te gaan en staat bol van activiteiten. Ook worden er zogenaamde How to HANDWERK video’s (zowel online als in de presentatie) vertoond om het publiek een handje te helpen.

Campagneposter Handwerk. Ontwerp Glamcult Studio slideshow
Campagneposter Handwerk. Ontwerp Glamcult Studioslideshow
Campagneposter Handwerk. Ontwerp Glamcult Studioslideshow
Campagneposter Handwerk. Ontwerp Glamcult Studio