Terugblik

2014 was op allerlei terreinen een jaar van oogsten voor het museum. Zo was er op het gebied van educatie de nominatie voor de Europese Children in Museums Award voor Zeeuws Museum in de school, een doorlopende ontwikkellijn voor het basisonderwijs. Voor het derde jaar op rij stegen de bezoekcijfers en nieuwe initiatieven tot samenwerking kregen vorm.

Na een pilot met zakelijke sponsoring is in 2014 Zeeuws Museum Zakelijk gestart. Met dit initiatief wil het Zeeuws Museum een community vormen van maatschappelijk betrokken ondernemers die geïnteresseerd zijn in de Zeeuwse cultuur. Het netwerk zal financieel bijdragen aan activiteiten van het museum.

Waar mogelijk zoekt het museum naar samenwerking binnen en buiten de culturele sector. Interessante nieuwe relaties ontstaan op dit moment vanuit het sociale domein. Door deze samenwerking leert het museum op een nieuwe manier naar zijn rol te kijken binnen de maatschappij en zijn mogelijke betekenis op gemeentelijk en provinciaal niveau.

In 2014 heeft het Zeeuws Museum de ervaringen van zeven jaar experimenteren op het gebied van presentatie, educatie en publieksparticipatie verankerd in een nieuwe missie en visie voor het museum.

Missie

Nieuwe generaties verbinden met het erfgoed van Zeeland.

Visie

Het Zeeuws Museum geeft een rijk beeld van de geschiedenis en de cultuur van Zeeland. Historische ontwikkelingen op uiteenlopende gebieden zoals werk, vrije tijd, geloof, wetenschap en kunst komen tot leven in onze collectie.

Het erfgoed van Zeeland heeft een uitzonderlijke kwaliteit. Dat komt omdat – binnen een begrensd gebied – landschappen, vaardigheden en gewoontes zich over een lange periode steeds verder hebben ontwikkeld en verfijnd. Het Zeeuwse erfgoed bevat echter ook veel invloeden van buitenaf, door eeuwenlange uitwisseling met verschillende delen van de wereld. Het Zeeuws Museum verzamelt objecten die niet alleen die kwaliteit, maar ook de voortdurende veranderingen in de regionale cultuur weerspiegelen.

De objecten in het museum vertellen iets over de samenleving, maar staan er tegelijkertijd buiten. Het museum is daarom de ideale plek om te reflecteren, te experimenteren en om nieuwe werelden uit te denken en uit te testen.

Ook maakt het Zeeuws Museum bestaande verbanden inzichtelijk en brengt het nieuwe verbanden en samenhang tussen objecten, kennis en verhalen tot stand. Dit inspireert om telkens opnieuw naar onszelf te kijken. Door samenwerking met hedendaagse kunstenaars en vormgevers worden oude ideeën en objecten van een nieuwe context of betekenis voorzien. Het Zeeuws Museum brengt je op nieuwe gedachten.

We staan ervoor open om met onze collectie naar buiten te treden: hoe meer mensen de collectie zien, hoe beter. Om voor nieuwe generaties van waarde te blijven, vraagt het museum voortdurend inbreng van anderen; het is een lerende organisatie. Daarom laat het museum zien hoe het met zijn kennis en objecten omgaat. Zo geven wij – samen met onze bezoekers – betekenis aan het erfgoed. Door met elkaar ervaringen en beelden te creëren, verbinden we ons met de schatten van het verleden. In het Zeeuws Museum word je geraakt door schoonheid. Je stapt er na een bezoek een klein beetje als een ander mens naar buiten.

In 2014 heeft het museum twee nieuwe tentoonstellingen geopend: Tasten in het duister. Hoe een verloren Van Reymerswale wordt herontdekt en HANDWERK. In Tasten in het duister wordt samengewerkt met kunstenaars om een 16e-eeuws schilderij te herontdekken en herwaarderen. In HANDWERK verzamelen we gespecialiseerde kennis van ambachten binnen de gemeenschap en delen die met een nieuwe generatie ontwerpers en handwerkers die er nieuwe wegen mee inslaan. Op twee heel uiteenlopende manieren verbinden we creatieve en leergierige geesten met kwaliteit en kennis van een bijna uit het zicht geraakt verleden. Samen geven we betekenis aan het erfgoed.

Marjan Ruiter
Directeur Zeeuws Museum